De verwijsfunctie is een proces waarbij medici patiënten verwijzen naar een andere arts of zorgverlener, voor verder onderzoek of behandeling. Bijvoorbeeld van een huisarts naar een specialist, of van een fysiotherapeut naar een revalidatiearts. De verwijsfunctie is een belangrijke schakel in de zorgketen, omdat het ervoor zorgt dat patiënten snel en efficiënt de juiste zorg krijgen. Verwijzen kan op diverse manieren. In onze regio worden Zorgdomein en Point gebruikt.

Zorgdomein is een platform dat zorgverleners ondersteunt bij patiëntverwijzingen. Het platform geeft een overzicht van beschikbare zorgverleners, zodat gebruikers snel een geschikte verwijzing kunnen maken. Zorgdomein biedt de mogelijkheid om verwijzingen digitaal te versturen naar de gekozen zorgverlener. Zo heeft de patiënt sneller een afspraak en kan de zorgverlener sneller de juiste behandeling aanbieden.

Point is ook een digitaal samenwerkingsplatform. Het wordt gebruikt voor verwijzingen, transfers en zorgoverdrachten binnen regionale netwerkzorg.

Trijn verkent Stichting Verwijzen als nieuwe toepassing. De stichting wil verwijsprocessen in de gezondheidszorg verbeteren en ontwikkelt daarvoor software waarmee artsen en zorgverleners eenvoudig en efficiënt patiënten kunnen verwijzen naar collega’s.