Landelijke en regionale samenwerkingsorganisaties zoals Trijn maken zich sterk voor de juiste gegevens op de juiste plek op het juiste moment. European Health Data Space (EHDS) moet dat ook op Europees niveau regelen. Betere zorg voor de inwoners van Europa door databeschikbaarheid is het doel.

EHDS is de Europese ruimte voor gezondheidsgegevens. Daar worden snel en makkelijk medische gegevens uitgewisseld en krijgen inwoners toegang tot hun gezondheidsgegevens in Nederland en de EU. De Europese Raad en het Europees Parlement bereikten in maart 2024 een politiek akkoord over EHDS.

Betekenis EHDS

Over EHDS heeft Kennisplatform Digitale uitwisseling in de zorg onlangs een themapagina gepubliceerd. Daar lees je wat EHDS betekent voor inwoners, zorgverleners, zorgaanbieders, leveranciers, ontwikkelaars van zorginformatiesystemen en onderzoekers in Nederland. Op de website lees je de laatste stand van zaken en je kunt er het gesprek aangaan, vragen stellen en ervaringen delen.

Inhoud themapagina

Zo vertelt Esther Peelen, EHDS-expert bij Nictiz, hoe we ons kunnen voorbereiden op EHDS en wat de impact is. Daarnaast is er een rubriek waar diverse informatie over het onderwerp verzameld is, zoals de actuele wetgeving, de Kamerbrief over EHDS en het Nictiz-paper Waarom Europa.

Vul de enquête in

Nictiz wil meer inzicht krijgen in de gegevensuitwisselingen van Nederlandse zorginstellingen met andere Europese landen. Je kunt daarbij helpen door deze korte enquête in te vullen. Meer over de achtergrond van de vragenlijst lees je op het forum van de EHDS-themapagina van Kennisplatform Digitale uitwisseling in de zorg.


Terug naar nieuws