Wat we doen
Trijn stimuleert de digitalisering van de zorg en welzijn in de regio Utrecht. We brengen partijen bij elkaar die hiermee bezig zijn. We regisseren en coördineren regionale digitaliseringsprojecten en regionale transmurale afspraken.
Trijn werkt aan projecten voor veilige en betrouwbare digitale zorgcommunicatie en beschikbaarheid van data. Dat laatste bijvoorbeeld via gegevensuitwisseling, een regionale data-infrastructuur en samenwerkingsplatforms.
Typisch Trijn
Trijn is een platform voor samenwerking, innovatie en kennisdeling.
- Trijn werkt samen met alle zorg- en welzijnsorganisaties in de regio én met patiënten en inwoners
- Trijn voert regie op het netwerk van de zorg- en welzijnsorganisaties
- Trijn is de schakel tussen landelijk beleid en de regio, zorg en sociaal domein, en zorg en ict
- Trijn stimuleert, initieert en faciliteert digitale cross-sectorale samenwerking
- Trijn is aanjager van digitalisering
- Trijn sluit collectieve contracten met ict-leveranciers
- Trijn maakt regionale transmurale afspraken (RTA’s)
- Trijn deelt kennis met zorg- en ict-professionals en inwoners
In deze infographic lees je meer over onze ambities, structuur en meerwaarde. Via de links hieronder lees je meer over onze thema’s, projecten, en diensten.

Thema's
Werkprogramma
Trijn stelt voor de regio een werkprogramma op met een meerjarenagenda over digitalisering. We koppelen er steeds een jaarplan aan en maken afspraken over het beheer en de uitvoering van de agenda.
Overlegplatforms
Momenteel komen regelmatig bijeen: Platform Digitalisering, Platform RTA’s en het regionaal overleg tussen CMIO’s en CNIO’s. Elk van de platforms adviseert het bestuur en de directeur.
Regionale Transmurale Afspraken (RTA’s)
In de Trijn-regio bestaan al diverse Regionale Transmurale Afspraken (RTA’s): inhoudelijke zorgafspraken tussen zorgverleners van verschillende disciplines.
Landelijke projecten
Digitaliseringsprogramma’s die landelijk gestart worden, leiden tot projecten. Als regionale samenwerkingsorganisatie sluit Trijn waar mogelijk aan bij de landelijke projecten.
Regionale databeschikbaarheid
Alle zorgprofessionals willen gemakkelijk hun werk kunnen doen en niet in allerlei applicaties hoeven te werken. Regionale databeschikbaarheid is de sleutel.
Trijn wil de regionale data-infrastructuur coördineren en realiseren
Opschaling van regionale initiatieven
Trijn helpt om regionale digitaliseringsinitiatieven met een bredere potentie op te schalen. Denk aan Schriftje, het Zorg4-concept en de Hulpmiddelenbestel-app.
Projecten
Acute zorg: afronding en opvolging van Met spoed beschikbaar!
In de acute zorgketen is kenmerkend dat er kortdurend zeer diverse zorgaanbieders zijn. Zij behandelen vaak onbekende patiënten met complexe aandoeningen. Informatie over hen moet relevant, actueel en snel beschikbaar zijn.
Zorg voor kwetsbare ouderen en netwerkzorg
Zorg voor kwetsbare ouderen is essentieel om hun kwaliteit van leven te verbeteren en ze te helpen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Netwerkzorg is de manier om zorg zo efficiënt en effectief mogelijk te organiseren.
Convenant over medicatiegegevens
In de Trijn-regio bestaat een samenwerkingsconvenant over digitaal receptenverkeer, medicatiegegevens en medicatiebewaking. De regionale afspraken over gegevensuitwisseling sluiten naadloos aan op de landelijke handreiking.
Digitale zorgcommunicatie
Een overlegplatform of app voor overleg tussen huisartsen, specialisten en patiënten voor niet-spoedeisende vragen, dat is het doel van dit thema.
ZORG-AB: het adresboek voor de zorg
Trijn is koploperregio in de implementatie van het ZORG-AB. Het is een gemeenschappelijke informatievoorziening die alle zorgverleners kunnen gebruiken om medische gegevens met elkaar uit te wisselen.
Toestemmingen
Dit project gaat over de voorbereiding en coördinatie van de toestemmingsfunctie. Ook behelst het afspraken over de manier waarop toestemmingen worden georganiseerd.
Faexit: de fax de zorg uit
De fax wordt in de Nederlandse zorg helaas nog volop gebruikt. Voor de regio van Trijn ligt er een projectplan om de fax uit de zorg te laten verdwijnen. Met Faexit helpen we de fax de zorg uit.
Onderzoek naar verwijzen in de regio
Trijn ziet in de regio Utrecht verbeterkansen voor de verwijsfunctie. We doen daar onderzoek naar en verkennen twee toepassingen: Stichting Verwijzen en Zorgdomein.
Regie voor inwoners van de regio
Regie houden op zorg betekent voor inwoners dat zij zelf controle hebben over hun zorgproces. Trijn wil aan de regie bijdragen met de implementatie van de toegang tot gegevens, inzicht in gegevens en interactie met zorgverleners.
Diensten
Betere zorgkwaliteit aanjagen met Transmuraal Incident Melden (TIM)
Bij patiëntenzorg tussen verschillende organisaties kan in de gegevensuitwisseling van alles gebeuren. Als lid van Trijn kun je incidenten of bijna-incidenten bij overdrachtsmomenten melden via het TIM-platform.
Roadmap RTA (Regionale Transmurale Afspraken) ontwikkelen
Trijn ontwikkelt alle Regionale Transmurale Afspraken (RTA’s) op basis van signalen en behoeften van medici in de regio. Uiteindelijk gaat het erom dat de patiënt de juiste zorg op de juiste plek krijgt.
Babyconnect
Babyconnect is een versnellingsprogramma voor informatie-uitwisseling tussen moeder en kind en professional, voor instellingen in de geboortezorg. Later in 2023 volgt meer informatie over de dienst en wat Trijn daarbij betekent.
Het Landelijk Schakelpunt (LSP) faciliteren
Via het LSP wisselen zorgverleners via een beveiligd netwerk medische gegevens elektronisch uit met andere zorgverleners. Bijvoorbeeld huisartsen, huisartsenposten, apotheken en ziekenhuizen.
Aan de slag met Twiin
Twiin is een landelijk programma waarmee ziekenhuizen digitaal gegevens kunnen uitwisselen. Doel is ‘de juiste informatie, op de juiste plek op het juiste moment voor zorgverlener en patiënt’.
De uitvoering van MedMij beheren
Voor patiënten en zorgaanbieders is MedMij een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) waarin ze gezondheidsgegevens kunnen inzien, beheren en delen. Alles bij elkaar, op één plek.