Al geruime tijd werken Twiin en regionale samenwerkingsorganisaties (RSO’s) zoals Trijn aan heldere en duidelijke afspraken over databeschikbaarheid in de regio. In juli tekende Trijn de Twiin-overeenkomst en is daarmee nu Twiin-dienstverlener in de regio Utrecht – Amersfoort.

Eva Marquarita, directeur van Trijn: “Dat VWS onlangs voor Twiin koos, bevestigt dat we op de goede weg zijn. Het geeft helderheid over de te volgen beleidslijn voor digitale samenwerking.”

Verbindend afsprakenstelsel

Trijn maakt zich in de regio Utrecht – Amersfoort al jaren sterk voor de juiste informatie op de juiste plek op het juiste moment. Zodat alle inwoners zorg en welzijn krijgen precies wanneer ze het nodig hebben. Maar zorgverleners besteden nu vaak veel tijd aan het zoeken naar de juiste gegevens.

Hoe meer zorgorganisaties samenwerken, hoe meer relaties er ontstaan. De uitwisseling van gezondheidsgegevens gebeurt meestal op lokaal of regionaal niveau. Daardoor ontstaat een veelheid aan onderlinge afspraken. Om deze verschillen te beperken en landelijke opschaling mogelijk te maken, is een verbindend afsprakenstelsel nodig: het Twiin Afsprakenstelsel.

Twiin en Trijn

Eva: “In de regio werken we met Twiin al geruime tijd aan beschikbaarheid van gezondheidsinformatie die snel, soepel en veilig kan worden uitgewisseld tussen zorgaanbieders. Het bespaart tijd zodat zorgaanbieders zich volledig kunnen richten op hun kerntaak: zorg leveren. De samenwerking met Twiin  loopt nu tweeënhalf jaar en is sinds juli formeel.”

Landelijk maakt het ministerie van VWS zich sterk voor goede, betrouwbare en toegankelijke gezondheidsgegevens voor een fit en veerkrachtig Nederland.

Eva: “Het doet ons deugd dat het ministerie vorige week koos voor het Twiin Afsprakenstelsel als de centrale plek voor geharmoniseerde en gestandaardiseerde vertrouwensafspraken in de zorg. Een landelijk vertrouwensstelsel komt daarmee dichterbij en daarvan profiteert ook de regio.”

Meer informatie

Alle zorgorganisaties in de regio kunnen deelnemen. Wil je weten wat de impact is van de keuze voor het Twiin Afsprakenstelsel? Of hoe je Twiin-deelnemer wordt? Neem dan contact met ons op zodat we samen kunnen werken aan databeschikbaarheid met impact voor de zorgverlener.


Terug naar nieuws