Trijn werkt aan de afronding van de RTA Palliatieve Zorg. Daarmee kan de regio binnenkort beschikken over afspraken die de samenwerking bij deze vaak gecompliceerde vorm van zorg kunnen verbeteren. “In de Week van de Palliatieve Zorg leggen we de laatste hand aan de RTA”, zegt Lydia Ketting-Stroet.

Lydia is inhoudelijk voorzitter van de expertgroep RTA Palliatieve Zorg. De groep bestaat uit een vertegenwoordiging van leden van Trijn. Samen werken zij sinds maart 2024 aan de RTA Palliatieve Zorg voor de Trijn-regio.

Afspraken vastleggen

Lydia: “We willen hiermee de samenwerking in de palliatieve zorg in de regio verbeteren. Door afspraken vast te leggen, weten alle betrokkenen waar ze aan toe zijn in een moeilijke periode. Bij RTA’s gaat het er uiteindelijk om dat de patiënt altijd de juiste zorg op de juiste plek krijgt. Het is mooi dat de RTA Palliatieve Zorg nu rondkomt.”

Week van de Palliatieve Zorg

In de week van 12 tot en met 19 oktober 2024 staat palliatieve zorg namelijk in de schijnwerpers. Daardoor weten straks meer mensen wat palliatieve zorg is, en wat het voor hen kan betekenen. Zodat uiteindelijk iedereen op het juiste moment de juiste zorg krijgt. Lydia: “Onze RTA past daarbij.”

Over de RTA Palliatieve Zorg

Ze vervolgt: “Palliatieve zorg op tijd inzetten begint met de signalering en markering van de palliatieve fase. Zo wordt voor de patiënt en de zorgverleners helder dat de laatste levensfase is aangebroken en wie de hoofdbehandelaar is. Het kan een ingewikkeld proces zijn. De RTA wijst de weg met hulpmiddelen om twijfel weg te nemen en samen te beslissen. Daarnaast bevat de RTA Palliatieve zorg onder andere informatie over medicatiereview, e-healthmogelijkheden, proactieve zorgplanning, hospicezorg en kinderpalliatieve zorg.”

Complexe zorg goed organiseren

“In de behandelfase neemt de complexiteit van de zorg toe. Zorgverleners van diverse instellingen en naasten hebben dan behoefte aan afspraken over verantwoordelijkheidsverdeling. Om de zorg goed te organiseren, hebben we het in de RTA dan over regiebehandelaarschap in plaats van hoofdbehandelaarschap. Daarmee kan de ruimte voor optimale communicatie groeien en er kan meer aandacht komen voor om diagnostische resultaten te delen.”

Meer informatie

Op deze pagina staan alle RTA’s en werkafspraken die momenteel in de regio gebriikt worden. In de roadmap staat in welke volgorde Trijn RTA’s en werkafspraken actualiseert en binnen welke periode de implementatie plaatsvindt. Meer over de Week voor de Palliatieve Zorg kom je te weten via de video en op palliaweb.nl.


Terug naar nieuws