Door COVID-19 nam in 2020 de druk op de zorg toe. Om patiënten sneller en adequater te helpen, is toen is de corona opt-in in het leven geroepen. Huisartsenposten en spoedeisende hulp kunnen dan de medische voorgeschiedenis bij de huisarts inzien, óók zonder toestemming van de patiënt. Dit via de professionele samenvatting (PS). Begin februari 2023 werd bekend dat de corona opt-in stopt.

De corona opt-in is altijd bedoeld als tijdelijke maatregel. Het werd aan het begin van de pandemie ingesteld als noodvoorziening. Dit op verzoek van zorgverleners en in opdracht van het ministerie van VWS. Op 1 april 2023 vervalt de corona opt-in. De reden dat er minder coronabesmettingen zijn.

Pauzeknop vs. stopknop

Eerder was er sprake van om een ‘pauzeknop’ in te stellen. Die optie is van tafel. Er komt een stopknop. In geval van nieuwe pandemie kan een opt-in wel weer worden aangezet. Het ministerie van VWS bereidt nu wetgeving voor een opt-out voor de acute zorg.

Zes miljoen PS’en extra beschikbaar

Volgens inzageopdehap.nl zijn door de tijdelijke maatregel ongeveer zes miljoen professionele samenvattingen (PS) extra beschikbaar gekomen voor de huisartsenpost. In totaal zijn nu ruim 14 miljoen PS’en beschikbaar, afkomstig van circa 4.325 huisartsenpraktijken. Wekelijks wordt zo’n 40.000 keer met succes een samenvatting opgevraagd door een huisartsenpost of SEH.

Gevolgen stopzetting corona opt-in

Als de maatregel op 1 april wordt ingetrokken en de functionaliteit is stopgezet, zijn vanaf dat moment alleen nog de PS’en beschikbaar van die patiënten die daarvoor toestemming hebben gegeven. De spoedeisende hulp kan PS’en dan niet meer opvragen.

Project Trijn

De beëindiging van de corona opt-in zorgt voor een behoorlijke terugval in toestemmingen. Trijn heeft daarom een project lopen om de toestemming goed te organiseren en ook het percentage toestemmingen omhoog te krijgen.

Meer informatie

Lees meer over de stopzetting van de corona opt-in in dit bericht van VZVZ.


Terug naar nieuws