Health Hub Utrecht heeft samen met RSO Trijn de werkafspraak ‘Druppelbril’ opgesteld. Die is vandaag gepubliceerd in het RTA-gedeelte van onze website. Het is vooralsnog een tijdelijke afspraak. Als alle betrokkenen bij de evaluatie (na één jaar) akkoord zijn, wordt de afspraak definitief.

De werkafspraak staat op de webpagina waar alle RTA’s voor de Trijn-regio verzameld zijn. Dit is de directe link naar de werkafspraak over oogdruppelen met een druppelbril.

Bijlage met alle betrokkenen

Bij de werkafspraak hoort een bijlage. Daarin staan alle partijen die bij de afstemming betrokken zijn, zoals huisartsen, medisch-specialisten, apothekers, wijkverpleegkundigen, ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra, VVT-instellingen en financiers.

Zorg die anders kan

Nadia van Beerschoten van RSO Trijn: “Het aantal mensen dat thuiszorg vraagt groeit, terwijl het aantal zorgverleners afneemt. Oogdruppelen is een voorbeeld van zorg die anders kan. Waar cliënten nu vaak thuis wachten tot een zorgverlener hun ogen komt druppelen, kunnen zij dit ook zelfstandig doen wanneer het hen uitkomt. Een druppelbril is een hulpmiddel dat de zelfredzaamheid verhoogt.”

40% minder oogdruppelzorg

In de regio Midden- en West-Brabant hebben huisartsen, oogartsen, wijkverpleegkundigen, ergotherapeuten en apothekers samen nieuwe ‘klantreizen’ opgesteld voor oogdruppelen. Deze nieuwe werkwijze leidde tot 40 procent minder oogdruppelzorg, schrijft Skipr in het artikel Aanzienlijke tijdswinst Brabantse wijkverpleging door oogdruppelbril.

Zelfredzaamheid bevorderen

Nadia: “Geïnspireerd door de Brabantse regio heeft Health Hub Utrecht in de afgelopen tijd voor de Trijn-regio een soortgelijke aanpak ontwikkeld. Met de werkafspraak kunnen we hier nu ook zelfredzaamheid bevorderen en de afhankelijkheid van schaarse zorgverleners verminderen.”

Promotiemateriaal

Om alle doelgroepen te informeren over de nieuwe manier van oogdruppelen, is promotiemateriaal gemaakt. Dat is te downloaden op de website van IVVU. Er is een Toolbox oogdruppelen voor professionals en een Toolbox oogdruppelen voor inwoners.

Meer informatie

Op deze pagina lees je meer over RTA’s en werkafspraken in het algemeen en kun je de roadmap met de planning bekijken.

RTA’s zijn inhoudelijke zorgafspraken tussen zorgverleners van verschillende disciplines in de regio van Trijn. RTA’s helpen ook om de ict-infrastructuur en de gegevensuitwisseling in de regio vorm te geven. Ze zijn daarmee het fundament voor medisch-inhoudelijke en organisatorische samenwerkingsafspraken in de regio Utrecht.


Terug naar nieuws