Hoe kunnen we ervoor zorgen dat regionale transmurale afspraken (RTA’s) beter nageleefd worden? Met die vraag ging Mbalia Dopper-Hovius in juni namens Trijn naar Dutch Hacking Health Utrecht. Nu kun je meedenken met de drie oplossingsrichtingen die haar team daar heeft bedacht.

Patiëntveiligheid in het geding

Mbalia: “In de regio Utrecht zijn RTA’s en werkafspraken gemaakt tussen huisartsen en medisch specialisten. De bekendheid van deze afspraken onder zorgverleners is nog niet groot genoeg en de afspraken worden onvoldoende nageleefd. Daardoor kunnen zorgverleners hun werk niet goed uitvoeren, wat onderlinge frustratie kan geven. En de patiëntveiligheid komt in het geding.”

Casus meneer-Janssen

Dat blijkt uit de ‘casus-meneer Janssen’, die voortkwam uit het team van Mbalia. Een persoonlijke ervaring die de inzet was voor de deelname aan de hackathon. Meneer Janssens naam is fictief, maar wat hem overkwam niet. Door gebrekkige medicatieoverdracht belandde meneer Janssen binnen twee weken na zijn ontslag weer in het ziekenhuis.

Oplossingen presenteren

Mbalia: “Bij Trijn zien we alleen al in de regio Utrecht bijna dagelijks zulke zaken. Op de hackathon hebben we als team oplossingen gepresenteerd voor het onderliggende probleem, namelijk de gebrekkige overdracht van patiënten tussen medisch specialisten en huisartsen.”

Om de naleving van RTA’s makkelijker te maken, is een ontslagbrief ontworpen op basis van afspraken in RTA’s. Ook stelt het team scholingen met een simulatiespel en een patiëntverhaal voor, om een goede en tijdige overdracht te stimuleren. Tot slot moet een dashboard inzicht geven en sturen op de tijdigheid van overdrachten.

Oproep: denk mee

Mbalia: “Op de hackathon vielen we helaas buiten de prijzen. Wat niet wegneemt dat het geen levensvatbare ideeën zijn, integendeel. Daarom nodigt Trijn je van harte uit om mee te helpen de drie oplossingen verder concreet te maken. In de presentatie die we gaven voor de jury en het publiek kun je ze bekijken.”

Contact

Al je suggesties en vragen zijn welkom bij Mbalia via m.dopper.hovius@rsotrijn.nl of 06 83 27 10 52.

Impressie Dutch Hacking Health Utrecht

Voor Dutch Hacking Health Utrecht kwamen op 13, 14 en 15 juni vijf multidisciplinaire teams samen om slimme ideeën en creatieve zorgoplossingen te ontwikkelen. De eerste prijs ging naar #RapporteerBeer, een AI-oplossing die eindverslagen opmaakt bij Altrecht Jeugd en zo veel tijd bespaart. De prijs voor de meest mensgerichte oplossing ging naar Waardevol Verder, een initiatief dat de overgang van behandelingen in specialistische ggz naar de maatschappij soepeler laat verlopen.


Terug naar nieuws