Trijn is een van de zestien regionale samenwerkingsorganisaties (RSO’s) in Nederland. Elke RSO maakt zich in de eigen regio sterk voor een betere netwerkzorg-samenwerking. De meeste RSO’s zijn verenigd in RSO Nederland, dat twee keer per jaar de RSO-dagen organiseert. De RSO’s kijken dan bij elkaar over de schutting en wisselen kennis en ervaringen uit.

Waardevolle ontmoetingen

Eva Marquarita, directeur van RSO Trijn: “De RSO-dagen zijn waardevolle bijeenkomsten. RSO-collega’s uit het hele land ontmoeten elkaar fysiek en praten bij over actuele ontwikkelingen in de eigen regio. We delen waar we tegenaan lopen en de successen die we boeken. Het levert mooie gesprekken, nieuwe inzichten, inspiratie en samenwerkingen op.”

Bron: RSO Nederland

6 november: samenwerking met externe partners

De eerste dag staat het programma van de RSO-dagen in het teken van samenwerking met externe partners zoals de collega regio-organisaties, het digitale transitieoverleg (DTO) van het ministerie van VWS, Actiz, VECOZO en de samenwerkende ict-leveranciers in de zorg (SILIZO).

7 november: actuele onderwerpen

De tweede dag gaan de deelnemers in op de meer technische actuele onderwerpen, zoals architectuurprincipes, CumuluZ, generieke functies en het applicatielandschap. Ook belangrijke onderwerpen uit het werkveld komen aan bod: advance care planning (ACP) ofwel vroegtijdige zorgplanning, capaciteitsmanagement en het fenomeen ‘proudly copied-diensten’.

Regionaal omarmen

Eva: “In Nederland is het zorg en welzijnslandschap gedecentraliseerd. Elke RSO is ontstaan uit de regionale behoefte aan een neutrale partner die de samenwerking in het netwerk op inhoud stimuleert, activeert, realiseert en onderhoudt. Willen we landelijke ontwikkelingen implementeren, dan zullen we ze regionaal moeten omarmen en samen tot een aanpak moeten komen.”

Actief netwerken

Op beide RSO-dagen is er daarom steeds volop ruimte om in contact te komen met andere RSO’s en om actief te netwerken. De kennisuitwisseling helpt om regionale initiatieven op landelijke schaal te faciliteren en landelijke ontwikkelingen te implementeren in de regio.

Onmisbare schakel

Eva: “Door met elkaar te delen, hoeven we niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden. We nemen zoveel mogelijk van elkaar over. Bovendien zorgen we er zoveel mogelijk voor dat we geen strijdige afspraken maken. Veel van onze leden werken immers bovenregionaal. De RSO-dagen zijn daarin een onmisbare schakel.”

Meer informatie

Op de website van RSO Nederland zie je welke RSO’s in Nederland actief zijn en hoe ze over het land zijn verdeeld. Ook lees je meer over de ’triple A-aanpak’ van RSO Nederland.

RSO Nederland is de overkoepelende vereniging voor het netwerk van twaalf regionale samenwerkingsorganisaties (RSO’s) die samen werken aan betere digitale gegevensuitwisseling in de zorg.


Terug naar nieuws