Steun voor goede inbedding van sociaal domein en gemeenten in het IZA
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is van plan uit de IZA-gesprekken te stappen. De gemeenten in Midden-Nederland en ook Trijn steunen het doel van de VNG-resolutie ‘Stop met IZA-vervolggesprekken totdat aan de voorwaarden is voldaan’. Daarmee geeft de VNG een signaal aan het rijk.
De keuze om mee te doen aan het IZA kwam voort uit de wens van gemeenten om gezondheid- en preventiedoelstellingen te realiseren. De komst van het IZA creëerde nieuwe mogelijkheden voor de transformatie. Als regionale samenwerkingsorganisatie vindt Trijn de betrokkenheid van het sociaal domein en gemeenten van cruciaal belang.
Gemeenten en sociaal domein onmisbaar bij transformatie
Hans Uneken, directeur maatschappelijke ontwikkeling bij de gemeente Utrecht: “Voorop staat dat gemeenten de inhoud onderschrijven die het IZA beoogt – en zij dragen daar ook graag aan bij. Zonder gemeenten en het sociaal domein kan de transformatie niet slagen. Vanuit die overtuiging zijn we in december 2022 mee gaan doen met het IZA.”
Beter in positie komen om mee te kunnen doen
In die tijd moesten gemeenten noodgedwongen voorwaarden stellen om duurzaam mee te kúnnen doen. De VNG concludeert dat daar niet aan is voldaan en dat de financiële situatie van gemeenten verslechterd is in de afgelopen jaren. Het gevolg is dat gemeenten nog onvoldoende in positie zijn voor de transformatie.
Gemeenten ervaren de waarde én noodzaak van de verbinding tussen het medisch en sociaal domein. Vanuit de regio Midden-Nederland blijven de gemeenten zich daarom hard maken voor een stevige positie voor álle partijen in het IZA.
Van papier naar praktijk
Hans: “Al bijna twee jaar trekken we samen op om de transformatie van zorg naar gezondheid te maken en de zorg en ondersteuning toegankelijk te houden voor onze inwoners. We zien beweging in de regio, hebben met elkaar mooie stappen gezet en beginnen geleidelijk van papier naar praktijk te komen.”
‘Nee, tenzij’ en inhoudelijk commitment
Vanuit de gemeenten luidt het antwoord op de vraag of zij door moeten gaan met IZA: ‘nee, tenzij’. Met de resolutie om uit de IZA-gesprekken te stappen geven gemeenten het rijk een krachtig signaal.
Hans: “Ons inhoudelijk commitment om samen te werken aan de verbinding tussen zorg en welzijn is niet veranderd. De beweging die we maken, in het versterken van de samenwerking tussen het medisch en sociaal domein en de houdbaarheid van zorg en ondersteuning, is essentieel voor onze inwoners.”
Eerst duidelijke afspraken
Hans: “De resolutie roept op tot stoppen met deelname aan IZA en niet meepraten over het nieuwe akkoord totdat er duidelijke afspraken zijn gemaakt. Eerst met VWS en ZN over gelijkwaardig partnerschap, op basis waarvan we in ieder geval in gesprek kunnen gaan over het nieuwe akkoord. Waarbij nog steeds de randvoorwaarde geldt dat de financiële positie van gemeenten moet zijn verbeterd om ook daadwerkelijk mee te kunnen doen in het nieuwe akkoord.”
Meer informatie
In de toelichting onderaan de resolutie lees je meer over de risico’s, de betekenis van stoppen, actuele ontwikkelingen en de voorwaarden.