Deze week is via verschillende kanalen onjuiste berichtgeving verspreid over het landelijke toestemmingenregister Mitz. Daarin wordt de suggestie gewekt dat Mitz het einde van het medisch beroepsgeheim zou betekenen.

Deze desinformatie is verspreid via een nieuwssite, een website over het onderwerp én er is een brandbrief verstuurd aan huisartsen en apothekers. In het artikel, op de website en in de brief staan misvattingen en feitelijke onjuistheden. Onder andere de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) hebben inmiddels inhoudelijk gereageerd.

Reactie

VZVZ benadrukt dat Mitz een volledig transparante toestemmingsvoorziening is, gebaseerd op een afsprakenstelsel dat voor iedereen inzichtelijk is en voldoet aan alle wettelijke eisen en regelgeving. De LHV betreurt dat de communicatie zomaar is verspreid, niet alleen vanwege de onjuistheden, maar ook zonder enige vorm van overleg met organisaties die achter Mitz staan, zoals het ministerie van VWS, de LHV, InEen, NVZ, NFU, KNMP en de Nederlandse GGZ.

Regie en zeggenschap

Mitz geeft de inwoner daadwerkelijk regie en zeggenschap. Mitz biedt inwoners maximale transparantie. Via MijnMitz.nl zien zij exact welke toestemmingen zijn vastgelegd (en aangepast kunnen worden) én zij kunnen precies volgen of een zorgaanbieder een toestemmingskeuze heeft geraadpleegd.

In Nederland kennen we een opt-in-systeem voor de uitwisseling van medische gegevens. Dat betekent dat een inwoner expliciet toestemming moet geven voor het uitwisselen van deze gegevens. Mitz ondersteunt dit principe volledig en voldoet aantoonbaar aan alle wetten en regels hierover.

Aan de afspraken van de beroepsgroepen over inzien of uitwisseling van medische gegevens verandert met de komst van Mitz niets. Bijvoorbeeld: naast dat toestemming van de patiënt nodig is, moet er ook een functionele noodzaak zijn om een dossier in te kijken of op te vragen

Meer informatie

Vanzelfsprekend staat Trijn achter Mitz. Wij zien geen enkele reden te stoppen met de verdere uitrol van Mitz in de regio. Met vragen kun je contact opnemen met de regionale Mitz-coördinator Chris Slijkhuis.


Terug naar nieuws