Na de update eind juni is er over het landelijke toestemmingenregister Mitz nu vooral nieuws te melden voor huisartsen en apothekers. In dit bericht staan de belangrijkste ontwikkelingen.

De inschatting is dat de landelijke uitrol van Mitz op z’n vroegst begin 2025 plaatsvindt.

Technische realisatie en acceptatie

In de Trijn-regio hebben de systeemleveranciers de Mitz-functionaliteit bij vrijwel alle huisartsen- (HIS’en) en apothekersinformatiesystemen (AIS ‘en) inmiddels ingebouwd en VZVZ heeft de technische acceptatie verzorgd. De landelijke deadline voor het inbouwen van de Mitz-functionaliteit is doorgeschoven naar oktober. Dit betekent dat alle HIS’en en AIS’en die in gebruik zijn in Nederland die maand aangesloten kunnen worden op Mitz.

Gecontroleerde live-gang (GLG)

De HIS- of AIS-leverancier vraagt aan een of meer zorgverleners uit de doelgroep of ze mee willen helpen testen. Verloopt de migratie van de toestemmingen succesvol en werkt de ingebouwde Mitz-functionaliteit goed? Zo wordt duidelijk of alles werkt op het moment dat Mitz landelijk wordt uitgerold. Vier van de twaalf HIS’en en AIS’en in de Trijn-regio doorliepen al de GLG. Landelijk staan er nog vier gepland in de komende periode, waarvan twee in de Trijn-regio.

Gecontroleerde brede uitrol (GBU)

De Trijn-regio en de regio Noord-Holland Noord testen samen of het lukt om meer dan een zorglener tegelijk te migreren naar Mitz. VZVZ wilde dit graag uitvoeren in de zomermaanden maar dat blijkt bijzonder lastig te organiseren. Oorspronkelijk was de gedachte om op één dag vijftig tot zeventig zorgverleners aan te sluiten op Mitz. VZVZ heeft de koers aangepast. Voordat de brede landelijke uitrol start gaat VZVZ nu ‘plukjes’ zorgverleners tegelijk migreren om te kijken hoe dat verloopt. Daarnaast wordt momenteel nagegaan of apothekers met Sanday aPro een GBU kunnen krijgen.

Overeenkomsten en het VZVZ-dienstenportaal

Om gebruik te mogen maken van Mitz, moeten zorgverleners overeenkomsten tekenen. Dat kan straks via het nieuwe dienstenportaal van VZVZ. Om te voorkomen dat elke zorgverlener de overeenkomsten in detail moet doornemen, is het goed als de regionale koepels de zorgverleners op de hoogte stellen. De landelijke koepels hebben de overeenkomsten inmiddels beoordeeld en berichten binnenkort de regionale koepels.

Meer informatie

Op mitz-toestemming.nl vind je meer informatie. Je eigen toestemming registreren doe je via mijnmitz.nl. Heb je vragen over Mitz in de regio Utrecht/Amersfoort, neem dan contact op met Chris Slijkhuis.

Steeds opnieuw, vaak anders en regelmatig handmatig. Zo wordt nu meestal vastgelegd of medische en gezondheidsgegevens elektronisch gedeeld mogen worden. Mitz brengt daar verandering in: patiënten kunnen zelf hun toestemmingskeuzes vastleggen en beheren. Eén bron met toestemmingen om medische gegevens te delen in Nederland in 2025: dat is het doel. Op deze pagina lees je meer over Mitz.


Terug naar nieuws