Iedereen kent het gemak van mailen. “Het is ook voor professionals in de zorg heel laagdrempelig. We weten elkaar zo te vinden op een tijd die je goed uitkomt. Dat is soms handiger dan telefonisch overleg”, zegt Sanneke Molthof. Maar het uitwisselen van gegevens via de mail moet volgens de wet veilig gebeuren. Er mag geen informatie op een verkeerde plek terechtkomen, of worden onderschept.

Zorgprofessionals zijn verplicht om veilig te mailen. In de regio Utrecht worden flinke stappen gezet om dat voor elkaar te krijgen. Molthof is huisarts en voorzitter van de werkgroep in Utrecht Oost die de implementatie begeleidt.

Iedereen kent het gemak van mailen. “Het is ook voor professionals in de zorg heel laagdrempelig. We weten elkaar zo te vinden op een tijd die je goed uitkomt. Dat is soms handiger dan telefonisch overleg”, zegt Molthof. Maar het uitwisselen van gegevens via de mail moet volgens de wet veilig gebeuren. Er mag geen informatie op een verkeerde plek terechtkomen, of worden onderschept.

Met ZorgMail en multidisciplinair

Het is de taak van de werkgroep in Utrecht Oost om ervoor te zorgen dat alle disciplines veilig gaan mailen en communiceren. Er is gekozen voor ZorgMail.

“We hebben diverse aanbieders bekeken maar onze keuze viel op ZorgMail, omdat dit breed in de regio wordt gebruikt en aansluit op de HIS’en en andere informatiesystemen die de paramedici gebruiken.” — Sanneke Molthof

Via ZorgMail kunnen alle zorgverleners behalve mailen ook onderling patiënteninformatie uitwisselen via Edifact berichten die direct in de systemen terechtkomt. “Daarnaast kunnen we ook veilig met onze patiënten mailen en bijvoorbeeld labuitslagen of verwijsbrieven toesturen.”

Informatie-uitwisseling via HIS nog probleem

In de huisartsenpraktijken, apotheken en paramedische praktijken in Utrecht Oost hebben de medewerkers inmiddels tekst en uitleg gekregen over ZorgMail.

Molthof weet uit eigen ervaring dat het even wennen is, het is een iets andere werkwijze. “Daarbij is het zo dat met het e-mailen via ZorgMail alle adressen direct in het adresboek zitten, waardoor het makkelijk is om iemand te vinden. Dit geldt helaas nog niet voor de informatie-uitwisselingen die via de HIS’en gaat. Hierbij is er nog wel een serieus probleem. Het adresboek in het HIS kan niet automatisch gesynchroniseerd worden naar ZorgMail. Handmatig overzetten is geen optie. Ik hoop wel dat hier snel een oplossing voor komt, want dit is nog wel een fikse hobbel.”

Flinke slag gemaakt

Molthof benadrukt dat de regio een flinke slag heeft gemaakt. “Ik hoop dat we samen echt iets in gang kunnen zetten.” In de praktijk merkt ze hoe prettig het is dat ze op een veilige manier met diverse disciplines informatie kan uitwisselen via de mail.

“Ik heb een patiënt die bij de crisisdienst zit. Ik zie hem dagelijks en mail de betrokken zorgverleners elke dag hoe het gaat. Op een laagdrempelige manier staan we zo met elkaar in contact en dat komt de zorg ten goede. We voorzien elkaar van de laatste stand van zaken, iedereen beschikt over dezelfde informatie.” — Sanneke Molthof

Terug naar nieuws