Digitale zelftriage | Werkgroep levert advies voor de regio op
‘Eén oplossing voor digitale zelftriage’, dat is dichterbij gekomen in de regio. “We hebben een marktverkenning gedaan onder softwareleveranciers. Met een aantal van hen gaan we de mogelijkheden verder verkennen”, zegt Mi Sun van der Mannen, voorzitter van de werkgroep Digitale zelftriage van Trijn.
Mi Sun: “Ons advies benadrukt dat een grondige oriëntatie op softwareleveranciers nodig is om digitale zelftriage aan de regionale zorgbehoeften te laten voldoen. Ook onderstreept het advies het belang van samenwerking in één systeem door verschillende zorginstellingen, zoals huisartsenposten en ambulancevoorzieningen.”
Het advies ligt nu bij het ROAZ, het Regionale Overleg Acute Zorgketen. Dat maakt afspraken met de zorgaanbieders over de bereikbaarheid en beschikbaarheid van acute zorg. Het ROAZ heeft al positief gereageerd. Op 22 oktober volgt een bespreking met het algemeen bestuur van het ROAZ. In de vergadering zijn vier huisartsenorganisaties uit de Trijn-regio vertegenwoordigd.
Verdiepingssessies
Mi Sun: “Als het ROAZ het advies overneemt en een go geeft, kunnen we starten met de verdiepingssessies. Die zijn we nu op de achtergrond al aan het voorbereiden. In de sessies gaan we onder andere in op de uitdagingen om digitale zelftriage effectief te implementeren.
We hopen dat we als regio voor één leverancier kunnen kiezen. De verdiepingssessies zijn de manier om te onderzoeken of dit realistisch is en draagvlak heeft. Verdieping is nodig, ook met een bredere gebruikersgroep. Dat helpt om te beoordelen hoe haalbaar het is om tot één oplossing voor digitale zelftriage te komen.”
Transformatieplannen
De verdere uitwerking en realisatie van digitale zelftriage neemt de werkgroep op een later moment ook mee in de uitwerking van de transformatieplannen van ROAZ en RSO Trijn. In de komende periode wordt duidelijk hoe dat er precies uit komt te zien. We houden je op de hoogte via deze website.
Deze zorgorganisaties vormen de werkgroep Digitale zelftriage
- NAZMN
- Huisartsenspoedposten
- Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU)
- Zorg Coördinatie Centrum Midden-Nederland (ZCC)