Revisiedatum: 17 februari 2022
In het kort
De RTA Diabetes biedt zorgverleners praktische richtlijnen voor samenwerking bij diabeteszorg. De werkafspraak omvat richtlijnen voor algemene diabeteszorg, oogzorg en het gebruik van SGLT2-remmers. De volledige RTA voor algemene diabeteszorg vind je direct hieronder. Voor oogzorg en SGLT2-remmers staan de aparte pdf-bestanden met afspraken verderop in de tekst vermeld.
Algemene diabeteszorg
Belangrijkste afspraken
- Huisarts Diagnose, behandeling en begeleiding bij diabetes type 2 vinden in de eerste lijn plaats. De huisarts coördineert de zorg en werkt samen met praktijkondersteuners en andere zorgverleners.
- Specialist Bij complexe gevallen of complicaties verwijst de huisarts door naar de internist of andere specialisten.
- Multidisciplinaire aanpak Samenwerking tussen huisarts, praktijkondersteuner, diëtist en eventueel andere disciplines is essentieel voor optimale zorg.
Alle afspraken
Zie de RTA Diabetes
Artsenwijzer Diëtetiek bij DM2
Bij diabetes levert verwijzing naar een diëtist op het juiste moment een belangrijke bijdrage aan de behandeling van de patiënt. In de Artsenwijzer Diëtetiek staat op welk moment welke voedingszorg geschikt is. Bekijk de Artsenwijzer Diëtetiek bij diabetes mellitus type 2.
Oogzorg bij diabetes
De werkafspraak voor oogzorg geeft duidelijke richtlijnen voor samenwerking tussen oogartsen, huisartsen en andere zorgverleners. Deze richtlijnen helpen bij het tijdig signaleren en behandelen van oogcomplicaties bij diabetespatiënten.
Belangrijkste afspraken
- Screening Patiënten met diabetes worden regelmatig gescreend op diabetische retinopathie, volgens landelijke richtlijnen.
- Rol van de huisarts De huisarts verwijst tijdig door naar de oogarts bij verdenking op complicaties.
- Rol van de oogarts Behandelt diabetische retinopathie en communiceert de bevindingen naar de huisarts.
Alle afspraken
Zie de werkafspraak Oogzorg bij diabetes
SGLT2-remmers hoogrisicopatiënten
De werkafspraak voor het gebruik van SGLT2-remmers richt zich op het veilig en effectief inzetten van medicatie bij deze diabetespatiënten. Zorgverleners vinden hierin afspraken over indicaties, monitoring en samenwerking.
Belangrijkste afspraken
- Indicaties SGLT2-remmers worden ingezet bij patiënten met diabetes type 2 en een hoog cardiovasculair risico.
- Monitoring Regelmatige controle van nierfunctie en andere relevante parameters is vereist.
- Samenwerking Goede communicatie tussen huisarts, internist en apotheker is belangrijk voor veilig gebruik van SGLT2-remmers.
Alle afspraken
Zie de werkafspraak SGLT2-remmers bij diabetes
Uitlegvideo
Contact
In de pdf’s staan contactgegevens van de betrokkenen bij de totstandkoming van de afspraken rond diabetes. Heb je een suggestie, vraag of opmerking? Neem contact op via info@rsotrijn.nl.